Lovasoktatás

Mert lovagolni Öröm

Lovasoktatás a Petneházy Lovasparkban

Rohanó világban élünk, nincs időnk, szoktuk mondani. Nem érünk rá észrevenni a környezetünk, a természet szépségeit, hogy is férhetne bele ebbe a feszes tempóba egy háziállat? Pláne olyan nagy, mint egy ló. Az a környezet, amit cégünk igyekszik megvalósítani, pontosan ezt a hiányt hivatott pótolni: olyan helyet teremtettünk, ahol egy kicsit mindenki lótulajdonosnak, felelős gazdinak érezheti magát. Ezáltal a lóval való szoros lelki kapcsolat pozitív pszichikai hatásai azok számára is adottá válnak, akik nem rendelkeznek saját lóval. A lóhoz való közvetlen kötődés és az önzetlen, feltétel nélküli szeretet megtapasztalása oldja a mindennapi szorongást, megértésre, türelemre, tiszteletre tanít, nem utolsó sorban kitartásra és a céljainkért való küzdelemre. Rengeteg tartást és erőt adnak egy olyan világban, ahol ezekre a dolgokra hatalmas szükség van!

Működésünk immár hatodik éve alatt úgy tapasztaltuk, hogy ez az a plusz, ami mind a gyerekek, mind a felnőttek számára nagyon fontos, hiszen egészséghez nemcsak a test, de a lélek harmóniája is elengedhetetlenül fontos.


Haladóknak

Lovaglás osztályban

Lovasoktatás osztályban

5000 HUF/60 perc
Bérlet: 47.000 HUF/10 alkalom

Célja a segítségadások pontosítása, az ülésbiztonság javítása, a lovardai alakzatok gyakorlása és a lovardai rend megismerése. Az osztályban való lovaglás alapfeltétele, hogy a lovas legalább lépésben és ügetésben stabil üléssel rendelkezzen, és képes legyen a szár-, valamint csizmasegítségek alkalmazására önálló lovaglás esetén is. Kezdő és haladó csoportok indulnak.

Egyéni edzés

Lovasoktatás haladóknak - egyéni edzés

8000 HUF/alkalom

Az egyéni célok (versenyre való felkészítés, díjugratás) elérése érdekében vagy különösen haladó szintű edzési igény esetén szükséges lehet az oktató koncentrált, csak egy lovasra irányuló figyelmére. Erre nyújt lehetőséget az egyéni edzés igénybevétele.

Tereplovaglás

Lovasoktatás - tereplovaglás

A tereplovaglás célja a szabadidő kellemes eltöltése, a ló és lovas közti összhang megerősítése és a jármódok megfelelő használata új környezetben. Tereplovaglás előtt oktatóink minden esetben felmérik újonnan érkező Vendégeink tudásszintjét, így tereplovagláson csak az vehet rész, aki az oktatók szerint megfelelő lovastudással rendelkezik.


Kezdőknek és Újrakezdőknek

Futószáras oktatás

4000 HUF/30 perc
Bérlet: 37.000 HUF/10 alkalom

A futószáras oktatás célja a stabil alapülés kialakítása, a lovassegítségek megfelelő használatának elsajátítása és a jármódok megismerése. Ajánlott kezdők, újrakezdők számára, valamint az üléstechnika javítására.

Egyéni gyakorlás és ülésjavítás lovastornával (voltizsálás)

Lovasoktatás kezdőknek

4000 HUF/30 perc

Ki ne látott volna már lovastornász csoportot és figyelte csodálattal, milyen fantasztikus gyakorlatokat hajtanak végre a gyerekek és fiatalok a ló hátán! A versenyeken és a lovas rendezvényeken elképesztő dolgokat mutatnak be.

Már az ókorban is izgatta az embereket, hogy akrobatikus gyakorlatokkal bizonyítsák bátorságukat és ügyességüket a vágtató lovon. A régi Rómában például az ilyen feladatok a gazdagok fiainak lovaglóoktatásának részei voltak. A reneszánszban a voltizs aztán önálló sportággá fejlődött, nevét a francia befolyásnak köszönheti ('la voltige').

A lovon végrehajtott torna, vagyis a mai értelemben vett voltizsálás „erősíti, gyorsabbá és ügyesebbé teszi úgy az alsó, mint a felső testrészeket; minden másnál jobban kiképezi és megacélozza az egész testet… A voltizsálás tulajdonképpen egy vegyes ugrás, amelyet a tánc, a vívás és a lovaglás mellett művészetté képzett ki a gimnasztika.” A lovastorna tehát úgy indult, mint a felnőtt lovassport előiskolája, amely megismerteti és megszeretteti a gyermekek széles tömegével a lovat, a későbbiekben azonban önálló sportággá nőtte ki magát. Lovardánkban – azon túl, hogy lehetőség van a lovastorna, mint kipróbálására- a voltizsálás alapelemeit a helyes és biztonságos alapülés és kialakítására is használjuk. Mindenkinek ajánlott!


Gyerekeknek

Pónilovaglás már 2,5 éves kortól

Lovasoktatás gyerekeknek

3000 HUF/15 perc
Bérlet: 27.000 HUF/10 alakalom (15 perc)
4000 HUF/30 perc
Bérlet: 37.000 HUF/10 alkalom (30 perc)

A gyerekek ösztönösen vonzódnak az állatokhoz és ez nyitottá teszi őket azokra az élményekre, amelyeket a lovakkal való kapcsolatban megélhetnek! Az általunk kifejlesztett módszer kifejezetten a kicsi lovasok igényeihez igazodik, célja a gyermekek lóval való megismerkedése az életkor és a testmért figyelembe vételével. A 15 perces foglalkozás alatt a gyermek megszokja a ló közelségét és ritmusát. A magyar lovastanárok módszerein és külföldi publikációk alapjain építkezve játékosan fejlesztve oktatjuk ezt a korosztályt: a 3 évesek általában már örömmel és ügyesen „dolgoznak” végig 15, a 4 évesek akár 30 percet. A lovon végzett, mondókákkal, dalokkal kísért gyakorlatokat a gyerekek sokkal szívesebben és kitartóbban végzik, mintha ugyanerre tornatermi környezetben kerülne sor.